“Bij Lieneke wordt de bal met links aangepakt en direct met rechts weer doorgegeven”

ONTwikkelbedrijf 3.0 bestaat 10 jaar. Daarom vertellen 10 mensen over hun samenwerking met Lieneke en ONTwikkelbedrijf 3.0. Op 10 maart verschijnt het eerste verhaal dat wordt gedeeld door Bianca van de Poel van Communics.

Deel dit verhaal ook met anderen 🙂

Als webdesigner en adviseur werk ik onder andere aan de website van Lieneke. Ik heb haar via mijn buurvrouw leren kennen. Ze zat daar vanuit haar programma ‘Kroon op je wijk’ aan de koffie en ze zocht een webdesigner voor een talentenbank. Lieneke vroeg of ik dat in 1 maand kon bouwen? Ik vond een talentenbank een sympathiek idee, dus ik stond wel open voor deze uitdaging. Het was een enorme klus, maar het is gelukt. De Talentenbank combineerde vraag en aanbod van talenten in de wijk Boschveld in Den Bosch aan elkaar. Het was een interessante en leuke opdracht om aan te werken. Ook al zochten we in het begin nog naar de juiste vorm, ik vond het prettig om mijn talent in te kunnen zetten voor een betere wijk. Samen met Lieneke en andere leden van het team van Divers, zochten we naar de beste manier om met De Talentenbank de doelgroep aan te spreken. Dat betekende dat het niet een te bureaucratisch karakter mocht hebben. Met de site streefden we naar een informele sfeer zodat het door iedereen gebruikt kon worden. En dat is gelukt. De Talentenbank is ongeveer 1,5 jaar in de lucht gebleven.

Sindsdien hielden Lieneke en ik met contact met elkaar. Vanaf 2014 deed ik het onderhoud aan de site van ONTwikkelbedrijf 3.0. Door de jaren heen heb ik geleerd dat tijd bij Lieneke niet lineair is verdeeld. Daarmee bedoel ik dat ze in een gesprek eerst uitgebreid de tijd neemt voor gezelligheid. En daarna vertelt ze in 5 minuten wat er aan haar site aangepast dient te worden. Lieneke en ik kunnen goed met elkaar overweg en ik werk graag met haar samen. Ze is oprecht  en ze maakt op een persoonlijke manier contact met je. Lieneke is heel energiek en daardoor soms ook wat chaotisch. Maar die energie heeft tegelijk tot gevolg dat ze snel verbindingen maakt. Bij Lieneke wordt de bal met links aangepakt en meteen met rechts doorgegeven. Op die manier houdt ze dingen in beweging.

Lieneke heeft niet zo veel gevoel voor webdesign en vormgeving. Dat is ook logisch want zij zit in het sociale domein en dat maakt ons contact ook zo interessant. Daardoor zie ik het als een uitdaging om dat zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Ik kan merken dat ze heel anders denkt dan ik. Meestal zegt Lieneke in een paar minuten wat ze met haar site wil en dan vraag ik regelmatig ‘wat bedoel je?’. Door met haar samen te werken heb ik nog beter geleerd om door te vragen. Ook al is Lieneke soms wat wispelturig, het contact verloopt op een hele natuurlijke manier. Ze doet zich niet anders of beter voor dan dat ze is.

Van alle programma’s die Lieneke onder haar hoede heeft, komt ‘Accent op ieders talent’ het meest in beeld. Dat maakt dat ik misschien een beetje bevooroordeeld ben in mijn standpunt, maar ik vermoed dat ze daar de meeste energie van krijgt. Bij Accent staat Lieneke met haar voeten in de klei en dat past bij haar. Accent vind ik een mooi en relevant programma. Het doet er toe. Het programma werkt omdat Lieneke het doet. Zij is Accent in hart en nieren. Je zult Lieneke niet tot in den treuren plannen zien schrijven. Het is gaan met die banaan! Aanpakken! Aan de slag! Daarnaast is Lieneke van alle markten thuis. Ze is recht door zee en ze stroopt haar mouwen op. Ze durft op een podium te staan en dan weet ze meteen alle luisteraars voor zich in te winnen. Lieneke heeft enorm veel energie en dat gaat alle kanten uit. Je zou kunnen zeggen dat Lieneke in alles heel veel is.

Ik heb geen idee wat de toekomst voor haar met zich mee brengt. Daarom vind ik het ook lastig om advies te geven aan Lieneke. Vanuit mijn rol als zelfstandig ondernemer heb ik door de jaren heen geleerd om dingen los te laten. Maar je kunt pas delegeren en uitbesteden, als je helder hebt waar je energie van krijgt en wat je liever aan anderen overlaat. Dus ik zou tegen Lieneke zeggen: ‘ga voor passie en overtuiging, kies wat jou het meest aan het hart gaat en laat los waar je geen energie van krijgt’.