Het is eigenlijk heel vernuftig hoe Lieneke dat doet. Met haar enthousiasme zorgt ze dat mensen mee gaan doen.

Enthousiast

Wat mijn eerste indruk van Lieneke was? Dat is al even geleden. Dat moet in 2011 zijn geweest. Er was sprake van een herstructurering in dit deel van Tilburg. Er moest meer licht, lucht en ruimte komen. En dat is ook gebeurd. Vanaf het eind van de herstructurering ben ik de voorzitter van de wijkraad. Zo leerde ik Lieneke kennen. Ze kwam naar het Zuiderkwartier met haar programma ‘Accent op ieders talent’. Ik kan me vooral haar enthousiasme herinneren. Daardoor kreeg ze iedereen snel aan boord. Accent is eigenlijk de ouderwetste vorm van burenhulp. Maar dan op een professionele manier. We moeten namelijk terug naar de menselijke maat. Bij Accent begin je met een intakegesprek bij iemand thuis. Het is belangrijk om dat bij iemand thuis te doen, want dan zie je pas wat voor vlees je in de kuip hebt. Tijdens dat intakegesprek zoek je samen welke hulp iemand kan geven of welke hulp iemand nodig heeft. In die tijd deed niemand dat, maar wij gingen dus zelf langs al die deuren om gesprekken te voeren. In eerste instantie zeggen de mensen altijd ‘nee ik heb geen tijd’ of ‘nee ik kan het zelf wel’. Maar doordat je bij de mensen thuis komt, de tijd neemt voor het gesprek en kijkt naar wat wel kan, kom je tot een match. Het allerbelangrijkste van Accent is de warme overdracht. Je stelt de mensen aan elkaar voor en je begeleidt dat proces. Een computer doet dat niet. Daarom werken al die computerprogramma’s voor burenhulp ook niet zo goed. De warme overdracht is de gouden formule van Accent.

Ondernemers

Vrij snel nadat Accent was gestart, werd duidelijk dat we naast wijkbewoners ook de ondernemers erbij moesten betrekken. Daar hebben we een aparte poot van gemaakt, omdat zij ook andere belangen hebben. Ik werd gevraagd voor de ondernemers. Dus regelmatig loop ik bij die ondernemers binnen en ga met ze in gesprek. Zo kom je erachter wat er speelt en wat er mogelijk is. Dat wordt een netwerk van sponsoring en hulp. Met die informatie probeer ik activiteiten te organiseren voor de wijk. In de Coronatijd hebben we bijvoorbeeld 180 bossen bloemen laten bezorgen bij onze vrijwilligers. Dat is een hele organisatie. Ik bracht de bloemen naar de 30 ondernemers. Dat was een mooi moment. Dan krijg je veel positieve respons van de mensen. Zo probeer je er voor elkaar te zijn.

 

Speciaal Onderwijs

Het mooiste resultaat van Accent vind ik de prettige samenwerking met het speciaal onderwijs. Je merkt gewoon dat zij echt iets willen doen voor de wijk. Dat vind ik mooi. En ik probeer ook iets voor hen terug te doen. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld stagelopen bij ondernemers in de wijk. En in de Coronatijd hebben de kinderen van deze school, maaltijden gemaakt en rondgebracht. Bij de 100ste maaltijd heeft hierover een bericht in de krant gestaan. Dat was een positief bericht. Dat vind ik belangrijk, want dat is goed voor die kinderen. Dan staan ze in hun kracht. Dat laat ik ook merken als ik met die kinderen praat. Dan zeg ik dat ze het goed doen en dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Daar doe ik het voor.

 

Vernuftig

Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden voor wat Lieneke doet. Het is eigenlijk heel vernuftig hoe ze dat doet. Met haar enthousiasme zorgt ze dat mensen mee gaan doen. Voor ze het in de gaten hebben, helpen de mensen elkaar. Alleen voor mensen die nog niet betrokken zijn bij Accent, gaat Lieneke wel eens te vlug. Dan moet je haar afremmen. Enthousiast blijven, vind ik misschien wel het kwaadste stuk van Accent. Niet iedereen komt altijd naar een bijeenkomst en dan moet je toch de moed erin houden. Ik ben voorzitter van de wijkraad omdat ik het leuk vind om met heel veel verschillende mensen contact te hebben. Het Zuiderkwartier is een wijk in een stad, maar door Accent is het net een dorp. Wat mij betreft moet Accent worden uitgebreid. Het werkt gewoon goed. Volgens mij moet je niet moeilijk doen en vasthouden aan ‘doen wat wel kan’.