“Lieneke voedt en prikkelt mensen. Hierdoor ontstaat een positieve basis waardoor alles vlot getrokken wordt. “

ONTwikkelbedrijf 3.0 bestaat 10 jaar. Daarom vertellen 10 mensen over hun samenwerking met Lieneke en ONTwikkelbedrijf 3.0. Op 1 april verschijnt het tweede verhaal dat wordt gedeeld door Wil van Hattum.

Deel dit verhaal ook met anderen 🙂

Spons

In 2004 werkte ik als manager bij Contour de Twern in Tilburg. Ik vroeg mijn collega managers of ze een opbouwwerker kenden die zich staande zou kunnen houden in een complexe wijk. En zo kwam Lieneke op mijn pad. In eerste instantie zag ik een opvallende en dominante persoonlijkheid. En ze bleek heel geschikt te zijn voor die functie. Het was eer om Lieneke te coachen. Ze wilde het vakmanschap van de opbouwwerker echt onder de knie krijgen. Dat deed ze door als een spons alles op te zuigen. Want Lieneke is nieuwsgierig, leergierig en ze staat open voor feedback. Natuurlijk is Lieneke ook stront eigenwijs! Maar dat tast haar professionaliteit niet aan. Ze stelt vragen, reflecteert op haar handelen en komt zo tot inzicht om telkens een stap verder te komen.

Pingpong

Voor een professional is het opmerkelijk, maar Lieneke kan echt een stuiterbal zijn. In een gesprek pingpongt ze enthousiast van het ene onderwerp naar het andere. Ze praat snel en heeft een rap denktempo. Toch weet ze als ondernemer prima de lange lijn vast te houden. De PDCA-cyclus heeft ze goed in haar vingers en dat voert ze stelselmatig uit. In haar werk vaart ze een heldere koers. Lieneke weet wat ze wil en als ondernemer raakt ze ook die diepere laag aan. Dat zie je duidelijk terug bij haar visie ‘met en voor bewoners’. Dat heeft ze helemaal eigen gemaakt. Lieneke is er van overtuigd dat als je bewoners niet meekrijgt, dan moet je het ook niet doen. Ze werkt niet voor het systeem van een organisatie, maar ze werkt met en voor mensen. De wijkbewoners ondersteunt zij door dik en dun. En als het nodig is gaat zij gerust de confrontatie met de woningbouwcorporatie aan. Daar ligt volgens mij ook precies de basis van haar onderneming; de weerstand voor het systeem is haar drijfveer geworden.

Kleine ondernemers

Lieneke voedt en prikkelt mensen. Hierdoor ontstaat een positieve basis waardoor alles vlot getrokken wordt. Hoe ze dat doet is echt bijzonder. De mensen komen vaak als vanzelf op Lieneke af. In een informele setting, bijvoorbeeld tijdens het koffie uurtje in het inloophuis, leert ze mensen kennen. In die tijd was het nog niet zo heel vanzelfsprekend, maar Lieneke betrok ook de kleine ondernemers in haar werk. Dus zowel de bewoner op de hoek van de straat, de voorzitter van de klankbordgroep en de bakker voelen zich door Lieneke gehoord. Bovendien zorgt zij dat die mensen ook elkaar horen. Als ik er nu over nadenk is Lieneke eigenlijk een grote koppelaarster.

Op een gegeven moment kwam Lieneke als zzp’er bij Contour de Twern werken. Met het programma Accent op ieders Talent, had zij in ’s-Hertogenbosch al veel mooie dingen voor elkaar gekregen. Daar had ik goede verhalen over gehoord. Met het verhaal van Accent weet Lieneke mensen snel te overtuigen. Want ze kan goed presenteren omdat ze gelooft in wat ze doet. En met dat zelfvertrouwen kom je heel ver.

Toekomst

De grootste valkuil voor de toekomst is haar eigen succes. Als Lieneke een bedrijf met medewerkers gaat opzetten, dan staat ze niet meer met de voeten in de klei. Daar wordt ze ongelukkig van. Volgens mij komt 80% van het succes door haar persoonlijkheid. Hopelijk pakt Lieneke actuele thema’s op en zet ze daar iets innovatiefs mee op waardoor anderen worden geïnspireerd. Het contact met allerlei soorten mensen in de wijk is echt een talent van Lieneke. Haar warme persoonlijkheid en oprechte interesse zijn de belangrijke succesfactoren die ze moet vasthouden.