ONTwikkelbedrijf 3.0 bestaat 10 jaar. Daarom vertellen 10 mensen over hun samenwerking met Lieneke en ONTwikkelbedrijf 3.0. Op 2 april verschijnt het derde verhaal dat wordt gedeeld door Mirjam Lamme van 5V Management.
Deel dit verhaal ook met anderen 🙂
Ik kwam Lieneke voor het eerst tegen bij een project in de wijk Boschveld in ’s-Hertogenbosch. Wij herkenden in elkaar het niet hebben van het talent voor ondergeschiktheid. Lieneke is authentiek, ze is veel en ze is druk. Omdat Lieneke is wie ze is, kwam ‘Kroon op je wijk’ echt tot bloei in de wijk. Want als geen ander kan zij bewoners aan elkaar verbinden èn de bewoners willen zich aan haar binden. Ik was enthousiast over haar werk in Boschveld. Op een gegeven moment ging Lieneke voor zichzelf werken en ze vertrok. Voor haar afscheid lunchten wij bij de Brasserie de Gruyterfabriek in ’s- Hertogenbosch. Ze vertelde enthousiast over ONTwikkelbedrijf 3.0. Ik dacht alleen maar ‘wat zij doet, dat wil ik ook!’.
Jaren later begon ik ook voor mezelf. Ik richtte 5V Management op met De Gruyter als standplaats. Toen ik iemand nodig had voor de buurtaanpak in een wijk waar gerenoveerd werd, dacht ik meteen aan Lieneke. Want zij kan de stem van bewoners ophalen. Dat doet ze door aansluiting te zoeken en verbinding te maken. Daardoor wordt de vraag achter de vraag duidelijk. Ik vind het heel knap als je dat kunt. Lieneke stelt zich altijd gelijkwaardig op en dat zorgt voor de juiste verhouding met de bewoners. Met haar voeten in de klei, haar handen in de wijk en met haar hart bij de bewoners haalt Lieneke de binnenwereld van de wijk boven water. De stem van de bewoners vormt hierin altijd het uitgangspunt. Want alleen de bewoner weet wat hij wil en weet wat er nodig is in de wijk. Daarom was het voor mij heel makkelijk om voor Lieneke te kiezen. Lieneke doet het voor en met de bewoner!
In de wijk Hofstad moest Lieneke uit niets, iets maken. Dat betekent dat je uit je comfortzone werkt en pionierswerk verricht. Dat doet Lieneke goed. Ze wil graag het verschil maken en daarom begint ze steeds met de vraag: wat heeft de bewoner er aan? Het klinkt misschien als een simpele vraag maar het is een goede vraag die steeds gesteld moet blijven worden. Het is het startpunt waardoor de bewoner centraal komt te staan. Dit sluit aan bij de visie van Lieneke dat je werkt mèt in plaats van vóór de bewoner. In dit proces gaat Lieneke uit van de talenten van mensen. Dit brengt dingen in beweging. Dat past natuurlijk goed bij de slogan van haar bedrijf: doen wat wel kan. Het is al meerdere malen bewezen dat het werkt wat Lieneke doet. Ik vraag me af of een andere rol haar gelukkig zal maken. De rol die Lieneke nu heeft past haar uitstekend. Dus ik zou zeggen stick to the plan!
Het is ontwapenend om te zien hoe eigenwijs en eigenstandig Lieneke is. Dit betekent dat je haar vrijheid moet geven en niet te dichtbij moet komen. Soms schopt ze tegen schenen of verkeerde benen. Maar omdat Lieneke open en transparant is komt ze daar vaak mee weg. Lieneke is ondernemend, ze heeft geen angst en ze vertrouwd erop dat het altijd goed komt. Een mooie eigenschap van Lieneke vind ik dat ze niet alleen de wens, maar ook de wil heeft om de wereld te veranderen.