Met Accent plant je een zaadje dat soms later tot bloei komt.

Activiteiten

Met een vriendin probeerde ik in Valkenswaard een organisatie voor burenhulp op te zetten. Helaas kwam dit niet van de grond. Teleurgesteld haakte ik af. Na een tijdje stapte Lieneke aan boord. Met haar programma Accent op ieders Talent werd zij via de gemeente ingehuurd. Lieneke vroeg mij om weer aan te sluiten. En nu lukte het wel! Met Accent zijn er veel activiteiten opgezet, zoals ‘Eten wat de pot schaft’ en de ‘Soepcentrale’. Hiermee worden mensen bereikt die (alleen) achter de voordeur zitten. Meestal duurt het even voordat mensen over die denkbeeldige drempel stappen, maar daarna zijn ze enthousiast. Vanuit Accent kook ik samen met vijf andere vrijwilligers in de keuken van de rolschaatsclub. Daarna genieten de gasten in de kantine voor €7,50 per persoon van een drie gangen maaltijd. In deze Coronatijd maken we ook verse soep voor de mensen. Vrijwilligers brengen dan 50 koppen soep bij de mensen thuis.

Burenhulp

Vroeger hadden we een buurtvereniging in de wijk, maar dat is doodgebloed. Het verschil met een buurtvereniging is dat we met Accent serieuze hulpvragen oppakken en die ook serieus oplossen. In deze tijd is burenhulp zo hard nodig. Mensen leiden een gejaagd leven en zijn op zichzelf aangewezen. Het lijkt haast normaal te zijn als iemand 3 weken dood in huis ligt. Nou, ik vind dat niet normaal. Daarom wil ik iets doen, zodat mensen weer met elkaar verbonden zijn. Lieneke krijgt dat voor elkaar. Zij weet hoe de taken verdeeld moeten worden. En ik heb weer zicht op wat er in de wijk speelt. We hebben elkaar dus nodig om die verbinding tot stand te brengen in de wijk.

Loslaten

Meteen bij de kennismaking hadden Lieneke en ik een goede klik. Het is een heerlijk mens. Recht voor z’n raap. Open, eerlijk en enthousiast. Maar soms denkt Lieneke te groot en dan moet ik haar afremmen.  ‘Lieneke, wij zijn vrijwilligers, geen medewerkers’. Zij zegt dan ‘ja, ja…. daar moeten we het nog eens over hebben’ en ondertussen gaat Lieneke gewoon door. Je geeft haar een vinger en zij neemt de hele hand. Ik snap Lieneke wel, ze heeft het beste voor met de wijk. Maar ze is ook een chaoot eerste klas. Ze maakt van het Brabants kwartiertje makkelijk een half uur. En het kan zo maar voorkomen dat Lieneke op het laatste moment een overleg verschuift. In mijn werk als verpleegkundige worden dat soort dingen niet gewaardeerd.

Toekomst

Als ik Lieneke advies voor de toekomst zou geven, dan zou ik zeggen dat ze in contact moet blijven met de bewoners. Zo kan ze een vinger aan de pols houden. Van Lieneke heb ik geleerd om mensen rechtstreeks te vragen om mee te doen met Accent. Dat levert niet altijd meteen iets op. Maar met Accent plant je een zaadje dat soms later tot bloei komt. Wat ik knap vind is dat Lieneke Accent aanstuurt, goed neerzet en daarna ook weer loslaat.

Handige Henk

De bewoners worden via onze nieuwsbrief geïnformeerd over de activiteiten. Een vrijwilliger van 81 jaar, dat is mijn vader Joep, bezorgt deze nieuwsbrief bij sommige mensen aan huis. Hij wordt vaak ‘Handige Henk’ genoemd. Mijn vader is nog harstikke fit en vitaal. Vijf jaar geleden is hij weduwnaar geworden en via Accent zet hij zich in voor wijkbewoners. Het doet hem goed dat er weer een beroep op hem wordt gedaan. Zo helpt hij af en toe mensen met kleine klusjes. Dat doet hij gratis en voor niks. Op een dag vroeg een dame waar hij klusjes voor deed ‘Henk, wat vind jij van André Rieu?’. Hij vond het wel schoon om te zien. Dus die dame zegt ‘Henk als jij rijdt, dan neem ik je mee naar Rieu’. Ze hebben het samen kei gezellig gehad.