Terugblikken en … starten met vakantie

Eindejaarsblog screenshot t filmpje met de pinguïns

Klik op de afbeelding op het filmpje op YouTube te bekijken

Terugblikken en … starten met vakantie

Tja oké, het hoort bij deze tijd van het jaar! Laat ik maar weer eens een inkijkje geven in mijn brein.

10 jaar geleden ….Met de inschrijving in de hand van de kamer van Koophandel, en mijn 1e opdracht op zak voelde ik me vaak als deze pinguïns. Ik heb de video erg vaak laten zien aan tal van jullie. En wat hebben we een mooi pad gebaand voor het programma Accent op ieders Talent. Een programma waar bewoners eigenaar worden en zelf bepalen hoe ze meedoen! Als ze maar meedoen. En wat zijn we ondertussen met velen:) Ja we zijn gevallen, opgestaan, hebben geleerd, pijn geleden en soms ook uitstapjes gemaakt naar andere terreinen die niet allemaal even succesvol waren. Altijd heb ik genoten van het werken aan #DOENWATWELKAN.

Ik kan een boek schrijven over de mooie matches die gemaakt zijn met en voor bewoners en over de impact die het heeft gehad in hun levens. Dit hebben we zelfs een keer, met ondersteuning van de provincie, in kaart proberen te brengen… Wat we met Accent op ieders Talent doen is niet te vangen in een schema, tabel of in een enkele term als burenhulp. Het is zoveel meer en zo mooi dat kan je alleen maar voelen, ERVAREN! Niet voor niets noemen we onze ontmoetingen #KennenenGekendworden. Als je zelf mee DOET en voelt wat ontstaat en het teweeg brengt voor bewoners en als we terugkijken in de tijd wat ontstaan is vanuit een 1e kennen en gekend worden moment via ons mooie programma…

DAN ben ik super super trots op al die kleine zaadjes die we met elkaar hebben geplant… met geen pen te beschrijven. Op 1 april hebben we dit met de direct betrokken gevierd, en daarmee was het klaar! Het is gelukt, 10 wijken in 10 jaar en het bestaat nog steeds, WAAAAAAAAAUW. En wat nu dan? Verzelfstandigen, stoppen of door ontwikkelen?

Nu 10 jaar later….. moet ik telkens terugdenken aan het filmpje met de pinguïns…. worden we met het mooie programma Accent op ieders Talent ingehaald door de tijd, is wat wij doen ondertussen ook opgepakt door anderen en is de tijd daar dat het Accent programma weer onderdeel van het systeem (geworden) is? Of moeten we de methode van werken vooral cadeau doen aan alle bewonersorganisaties zodat ze er allemaal mee aan de slag kunnen. En welke wensen hebben wij zelf nog…wat willen we nog toevoegen?

Tijd voor een nieuw tijdperk, dus gingen we op tour langs de wijken om te vragen waar worden we nog blij van samen, hebben we elkaar nog nodig, zijn er nog wensen…mooie gesprekken, ideeën voor de toekomst maar ook vragen en wensen heeft dit opgeleverd. Gedurende onze inmiddels bekende HEISESSIE werd nog niet helemaal duidelijk wat onze stip op de horizon gaat worden voor de komende 10 jaar.

Daarom heb ik mezelf het volgende motto cadeau gedaan voor 2023: “loslaten en vertrouwen hebben..”

En gelukkig mag ik in het jaar 2023 gewoon doorgaan met #doenwatWELkan en #KennenenGekendworden voor en door de inwoners van Riethoven en de Weebosch, twee prachtige kerndorpen in de gemeente Bergeijk. Deze keer ook weer in opdracht van de bewonersorganisatie zelf en dit keer heet de functie: dorpsondersteuner want welke naam een programma of functie ook draagt uiteindelijk draait het altijd om MEEDOEN VAN BEWONERS… daar ben ik van!

Maar eerst VAKANTIE…………Het nieuwe jaar start ik met een midweekje aan de zee met mijn lieve vriend en Pirke (de allerliefste hond van de hele wereld) lekker uitwaaien, vuurtje stoken in de openhaard, ontbijt op bed, energie opdoen, wandelen, luilakken en ik heb 4 boeken die al weet ik hoelang liggen te wachten tot ik ze uitlees….dus tot in de 2e week van 2023!

Delen mag. Graag zelfs 😊