Tijdens gesprekken die gaan over onze kwetsbaarheden, krijg ik een kijkje achter dat stoere karakter van Lieneke

Kippenvel

Mijn kennismaking met Lieneke was een kippenvel moment. In 2016 nam ik deel aan een congres en daar vertelde iemand mij dat er zelfstandig ondernemer rondliep die precies deed waar ik van droomde. Ik was benieuwd wie dat zou zijn. Net voordat een nieuwe presentatie begon, keek ik vanaf de eerste rij de zaal in. En helemaal links achteraan zag ik haar zitten. Ik wist meteen: dat moet ze zijn! Ik liep snel naar haar toe. Terwijl de presentatie begonnen was, zaten wij fluisterend op de achterste rij. Zowel zakelijk als persoonlijk hadden we meteen een klik. Je zou kunnen zeggen dat de energie begon te stromen. En dat is nooit meer opgehouden.

Relativering

Voordat ik Lieneke leerde kennen, was ik als werknemer in de zorg gewend om dienstbaar te zijn. Van haar heb ik geleerd om me bewust te zijn van mijn rol als zelfstandige. Door mezelf daarin serieus te nemen doe ik recht aan wie ik als professional wil zijn. Zonder Lieneke had ik dit nooit gekund. Zij liet mij inzien dat je anderen helpt door ook hierin zelf het voorbeeld te zijn. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in mijzelf als wijkverbinder. In onze samenwerking vullen wij elkaar goed aan. Lieneke is natuurlijk super stoer, ze kan goed overtuigen en ze staat haar mannetje. Soms bluft ze waar je bij staat. Maar daar kan ik wel doorheen prikken. Dat geldt ook voor haar impulsieve gedachten. Dat levert weleens wat chaos op en dat schuift ze dan weer snel van tafel met een relativerende opmerking; ‘Roos, ik heb dat nog niet gedaan …. Maar geen paniek, we zijn geen brandweer!’. Op dat moment irriteert mij dat enorm, maar later kan ik er vreselijk om lachen. In onze samenwerking heb ik de rol om de druk op te voeren. Dat doe ik door checkvragen te stellen en structuur en overzicht te geven. We werken allebei vanuit empathie, openheid en eerlijkheid. Bovendien werken wij nooit vanuit het systeem van een organisatie. Wij zetten altijd de bewoners in de wijk centraal. Het mooie is dat Lieneke dit zowel in haar houding als gedrag, 100% laat zien.

Kwetsbaar

Naast werkafspraken voeren wij regelmatig gesprekken die gaan over onze kwetsbaarheden. Daar is wederzijds respect en vertrouwen voor nodig. Dan krijg ik een kijkje achter dat stoere karakter van Lieneke. We staan stil bij vragen als ‘hoe gelukkig ben je als mens? Als moeder? Etc.’. Dat zijn hele waardevolle momenten. We luisteren naar elkaar en zijn oprecht betrokken bij het leven van de ander. We delen zowel de passie als het idealisme voor dit werk en zijn van mening dat het leven nog veel meer te bieden heeft.

 

Enthousiasme

Het zal niemand verbazen dat het enthousiasme van Lieneke de bewoners inspireert. Dat spat er bij haar van alle kanten vanaf. Het motto van Accent voor ieders Talent is ‘alleen als het van en voor bewoners mag zijn’. Wij zijn ervan overtuigd dat bewoners de experts zijn. Als wij goed naar hen luisteren, dan kunnen wij pas aansluiten bij wat er speelt. Vervolgens is het onze taak om dat een podium te geven. Dat hele proces zorgt voor reuring en daarin kunnen wij van betekenis zijn voor wijkbewoners. Daarom doe ik dit werk ook zo graag. Je maakt echt verbinding met mensen.

Toekomst

Een keer per jaar gaan wij twee dagen de hei op. Dan bespreken we hoe het gaat en waar we naartoe willen met Accent. Het is altijd de droom van Lieneke geweest om te groeien. In ieder geval naar 10 wijken in 10 jaar. Ze wil overstijgend werken en twijfelt hoe we verder moeten. Met Accent heb ik mijn droom al bereikt. Ik zou nog wel vernieuwende structuren willen opzetten, maar ik wil geen organisatie bouwen. Lieneke gunt andere mensen ook het succes van Accent, daarom denkt ze na over uitbreiding. Voor mij geldt dat ik met mijn voeten in de klei wil staan om mijn werk goed te kunnen doen. Welke vorm het ook wordt, ik hoop dat we het vooral samen kunnen blijven doen. Dit is een proces, een zoektocht, waarin de vraag ‘waar word je blij van?’ voor ons centraal zal staan. De tijd zal het leren. Ik ben ervan overtuigd dat het goede zal gebeuren. Dat er een nieuw kippenvel moment komt.