We vonden dat de bewoners de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van Accent op ieders Talent moesten dragen

Tijdens een informele bijeenkomst raakte ik met Lieneke in gesprek. We spraken over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die toen ‘vanuit Den Haag’ naar de gemeentes kwam. Ik werkte in die tijd als wijkcoördinator bij de gemeente Valkenswaard. Lieneke stuiterde van enthousiasme met haar visie om een burenhulp-programma op de kaart te zetten in het preventieve circuit van de WMO, dus als voorliggende voorziening van die WMO. Haar enthousiasme maakte mij enthousiast en ik nam haar visie mee naar collega’s en onze leidinggevende. Lang verhaal kort: zo is het balletje in Valkenswaard gaan rollen! Ook omdat ‘burgerparticipatie’ hoog in het vaandel staat van de gemeente Valkenswaard, vonden we dat de bewoners in de wijken de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van het burenhulpprogramma Accent op ieders Talent moesten dragen. Nadat we Lieneke in contact hadden gebracht met de wijkcommissies, trok ze als een olifant door de wijken om de bewoners enthousiast te maken en actief te krijgen. We zijn als pilot begonnen en omdat het een succes was, zochten we later naar een structurele oplossing, waar ook structureel geld voor nodig was om de wijkwerkers te betalen. Die route was iets lastiger om te nemen, maar ook dat is gelukt. Ik vind het mooi dat in deze Corona tijd in Valkenswaard regelmatig naar de burenhulpprogramma’s wordt verwezen. ‘Doen wat wel kan’ is niet meer alleen de slogan van Lieneke. Ook bewoners en de burgemeester bezigen nu deze uitspraak.

In de ambtelijke molens moest voor Accent ook veel geregeld worden. We wilden het programma borgen. Dan spraken Lieneke en ik bij mooi weer af op het terras van de gemeentekantine om bijvoorbeeld visie, cijfers en toekomst in kaart te brengen. Dat zijn de wat taaiere theoretische processen, maar ook die moeten gebeuren. De samenwerking met Lieneke verliep altijd goed. Meestal was ze 6 stappen verder dan ik. Ze raust altijd ergens doorheen en gaat gewoon door totdat je er iets van zegt. Lieneke is niet gewend dat iemand haar een halt toeroept en dat kostte zo nu en dan wat tijd en energie. Ik heb altijd graag met Lieneke samengewerkt. Ze is deskundig en kan het verhaal goed overbrengen. Vanuit ‘Kroon op je wijk’ nam ze ook veel ervaring uit Tilburg met zich mee. De beste eigenschappen van Lieneke zijn haar enthousiasme, doorzettingsvermogen en haar bruisende positieve karakter.

Ik ben ondertussen bijna 4 jaar weg bij de gemeente en vrij recent werd ik door een wijkcommissie in Valkenswaard uitgenodigd om op bezoek te komen. Als je dan in een buurtgebouw komt waar een grote groep mensen elkaar kent en iets voor elkaar wil doen, dan is dat mooi om te zien. Ondertussen hadden ze een grote moestuin voor iedereen, een soort kringloopwinkeltje en nog steeds een berg enthousiasme. Accent op ieders Talent is een heel belangrijk programma voor bewoners. Tijdens de ontmoetingen raken mensen met elkaar in gesprek. Dat is waardevol! Het duurt namelijk best een tijdje voordat bijvoorbeeld iemand zover is om door te laten schemeren dat men schulden heeft. Dit soort onderwerpen vraagt om professionele begeleiding en Accent biedt dat. Er gaat eerst best wat tijd overheen voordat er een sfeer van vertrouwen is ontstaan. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de vrijwilligers van de moestuin. Daar worden de lastige onderwerpen tijdens het onkruid wieden met elkaar besproken. En omdat een professional werkzaam is in het programma, kan er adequaat gereageerd worden. Ik weet nog dat Lieneke een keer in gesprek was met een dame zonder kinderen. Ze vroeg aan haar wat eigenlijk haar grootste wens was. Het antwoord was heel duidelijk: ‘ik wil dolgraag oma zijn’. Lieneke kende een alleenstaande moeder in een andere wijk die op zoek was naar een opa en oma voor haar zoon. Deze mensen werden aan elkaar gekoppeld. Tot op de dag van vandaag logeert de ‘kleinzoon’ wekelijks bij zijn opa en oma. Dat is mooi.

Wat ik zo grappig vind aan Lieneke is dat ze een hekel heeft aan het versturen van rekeningen. Ik zie het nog helemaal voor me: samen met een collega van de gemeente vroegen we ons af wat ze bedoeld zou kunnen hebben met die summiere omschrijving op de rekening van ONTwikkelbedrijf 3.0. Het is overduidelijk dat Lieneke altijd voor de mens en niet voor het geld gaat. Ze werkt met hart en ziel voor

Accent. Ik hoop dat Lieneke een nieuwe uitdaging in het vooruitzicht heeft. Een nieuwe sprong zou haar goed doen. De verhalen uit de praktijk van Accent zouden bijvoorbeeld in het onderwijs goed tot z’n recht komen. Want ik denk dat Lieneke ook in een andere setting, mensen ergens voor kan enthousiasmeren.